Zapalająca się kontrolka od niskiego poziomu oleju

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Zapalająca się kontrolka od niskiego poziomu oleju

Zamieszczone przez Piotrus
    Ładne cacko
    A co to za ustrojstwo na drugiej fotce po prawej stronie wentylatora? Dymomierz?
    Nie znam sie, ale tam sa chyba "wyprowadzone" wszystkie czujniki, typu temp oleju, cisnienie atmosferyczne, temperatura, itd...

Zapalająca się kontrolka od niskiego poziomu oleju

Witam
    Od pewnego czasu zapala się w mojej skodzie (1.9 TDI ASV) lampka od niskiego poziomu oleju (żółta). Nie byłoby w tym nic nadzwyczjnego gdyby nie fakt że poziom oleju w silniku jest w normie (nieco poniżej górnej kreski na bagnecie). Zauważyłem że lampka zapala się podczas dłuższej jazdy, przy krótkich trasach lampka nie zapala się. Czy może ktoś spotkał się z podobnym zjawiskiem?

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Tak jakby czujnik poziomu albo cisnienia oleju padal. A czy sprawdzales jakie bledy komputer zostawia po zaswieceniu sie takiej lampki??
      Spritmonitor.de

Komentarz

• djczas
        RS
        • 2005
        • 9612

z tego co wiem ta kontrolka nie jest od poziomu oleju lecz od cisnienia oleju jak ciśnienie spada to może wystąpić błąd ale jak jusz napisąłMaicroft, bez komputera to jak wróżenie z fusów

Komentarz

Do komputera nie podłączałem. Z tego co jest napisane w instrukcji to gdy kontrolka zapali się na żółto to ozn. niski poziom oleju a jak na czerwono to niskie ciśnienie oleju. W momencie jak zapali się lampka na żółto, wyłączenie silnika i odczekanie paru minut powoduje, że po ponownym uruchomieniu silnika lampka nie zapala się.

Komentarz

• djczas
            RS
            • 2005
            • 9612

ja bede 10 lipca w tychach jak sie nie uporasz z tym do tej daty to podjedz to sprawdze ci to na kompie

Komentarz

Bardzo chętnie skorzystam. Tylko czy fakt zapalenia lampki oleju jest zapamiętywany przez sterownik samochodu? Bo sytuacja ta ma raczej charakter losowy i w momencie podpięcia komputera może akurat się nie zdarzyć.

Komentarz

• djczas
                RS
                • 2005
                • 9612

tak jesli jest to błąd kompa a kontrolki są kontrolowane przez kompa

Komentarz

• Samiec
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2004
                  • 4287
                  • Octavia I (1U2)
                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                  • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez djczas
                  tak jesli jest to błąd kompa a kontrolki są kontrolowane przez kompa
                  U mnie jak padl czujnik to zapalala sie hm chyba na czerwono(juz zapomialem ops: ). Bledu na V.A.G.-u nie pokazywal :roll: Co ciekawe kontrola znika na 100km po otwarciu maski(dziala tak funkcja longlife, pisze o tym w ksiazce). Wiec moze dlatego u ciebie raz sie pali ,raz nie :roll:
                  TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
                  SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
                  SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• slg
                    Classic
                    • 2005
                    • 26

sprawdz kabelki , i sam czujnik , mialem podobna sytuacje. vag nie pokaze zadnego bledu poniewaz kontrolka cisnienia oleju jest niediagnozowalna przez ecu.
                    S3 MTM

Komentarz

Gdzie się znajduje czujnik poziomu olej? Bo to chyba nie ten sam czujnik, który mierzy ciśnienie (ten który znajduje się przy filtrze oleju)

Komentarz

• oldwin
                        Drive
                        • 2005
                        • 61

w misce olejowej...

Komentarz

Sprawa się wyjaśniła, niestety padł czujnik poziomu oleju :cry:

Komentarz

• Castaway
                            Ambiente
                            • 2005
                            • 125

Że tak wróce do tematu ...... w mojej Octavi jakiś miesiąc temu kontrolka ciśnienia oleju zaczęła mrugać na pomarańczowo(żółto). Wyczytałem w instrukcji, że to sygnalizacja uszkodzenia czujnika temperaturi i poziomu opleju. Pojechałem do serwisu i popodłączeniu diagnostyki wyskoczył błąd. W serwisie próbowano go skasować VAG-iem ale nic z tego .....no i tu sie zaczyna historia. Auto mam na gwarancji , a szef serwisu poinformował mnie, że niestety uszkodzenie tych czujników to sprawa wiadoma (ten typ tak ma) i powstaje na wskutek uderzenia podwoziem o nawierzchnie ("...Panie tym autem to przez wszystkie leżące policjanty trzeba frunąć bez odjęcia..."). Mimo, że na osłonie silnika nie widać żadnych śladów uderzenia , goście powiedzieli, że nie wymienią tego na gwarancji i będzie mnie to kosztowało jakieś 350 zł. Wierzyć im czy nie? Bo walczyć o te pare groszy chyba warto. Miał ktoś coś podobnego?

Pozdrawiam
                            Pit
                            POzdro - Pit

Komentarz

• djczas
                              RS
                              • 2005
                              • 9612

Walczyć oni maja to zrobic bez szemrania to jest ich obowiązek aby auto na gwarancji było sprawne od tego jest gwarancja
                              a tak nawiasem to gdzie w którym ASO to było

Komentarz

• Maicroft
                                Moderator
                                S_OCP MemberModeratorr
                                • 2004
                                • 25757
                                • Audi

U kogo byles?? Welm czy Korczyk w Welmie trzeba twardo i niech udowodnia ze auto bylo uderzone w ten czujnik i tyle. Oni tak zawsze maja, jest tam taki stary koles mechanik co to jest za kawal .... zawsze cos mu nie pasi.
                                Spritmonitor.de

Komentarz

• Castaway
                                  Ambiente
                                  • 2005
                                  • 125

Korczyk
                                  POzdro - Pit

Komentarz

• Maicroft
                                    Moderator
                                    S_OCP MemberModeratorr
                                    • 2004
                                    • 25757
                                    • Audi

Jak auto jest na gwarancji to niech robia. Zeby powiedziec, ze element jest uszkodzony mechanicznie najpierw trzeba to udowodnic. Zawsze mozna sprawdzic czy oslona pod silnikiem jest oryginalna czy juz byla wymieniana.
                                    Spritmonitor.de

Komentarz

• owicz0
                                      Ambiente
                                      • 2005
                                      • 104

a moze masz zestaw wsk.zaprogramowany na QG1-wystarczy go przeprogramowac na QG0 i ten czujnik nie jest brany pod uwage...(bledy longlife-zadymienie oleju)
                                      zmien 4 cyferke w kodzie zestawu wskaznikow z 1 na 0 i to powinno sprawe zalatwic
                                      nie pomogl ani razu

Komentarz

• Castaway
                                        Ambiente
                                        • 2005
                                        • 125

zadymienie oleju :roll: :?: :?: a cóż to takiego.

Nie spox byłem dzisiaj w serwisie bo i zawieszenie skrzypi i ten czujnik i kontrolka klocków sie zaświeciła i powiedzieli, że jak trzeba bedzie to wszystko powymieniają na najbliższym przeglądzie (za jakieś 1000km stuknie 60k) w ramach gwarancji(za wyjątkiem klocków rzecz jasna).

Pozdro
                                        Pit
                                        POzdro - Pit

Komentarz

• owicz0
                                          Ambiente
                                          • 2005
                                          • 104

zadymienie to jeden z parametrow longlife
                                          nie pomogl ani razu

Komentarz

• Castaway
                                            Ambiente
                                            • 2005
                                            • 125

oleju :?: :!:
                                            POzdro - Pit

Komentarz

• Maicroft
                                              Moderator
                                              S_OCP MemberModeratorr
                                              • 2004
                                              • 25757
                                              • Audi

Tak oleju. Wogole do przegladow longlife trzeba stosowac inny olej dla diesla z norma 506.00 lub 506.01 ktory jest DWA razy drozszy niz zwykly. Biorac polskie realia czesto olej bylby nie zmieniany nawet dwa lata, bo u nas malo kto wie ze wymieniac go trzeba raz w roku lub co zadany przebieg.

W Niemczech wlasnie ten system longlife jest bardzo czesto spotykany. Ostatnio byla u mnie kolezanka i pytam co ile jezdzi na przeglad, a ona ze jak zaswieci sie napis to jedzie. Auto mam 55tys i byla dwa razy czyli komputer uznal, ze po 15 nie trzeba bylo wymieniac oleju.

Znam marki w ktorych zagazowane auta w ciagu 15 tys km wypija 5l oleju, tak wiec on wymienia sie samoczynnie :lol:
                                              Spritmonitor.de

Komentarz

• Castaway
                                                Ambiente
                                                • 2005
                                                • 125

Nie no to, że trzeba stosować inny olej to ja wiem.
                                                Jak dobrze rozumiem "zadymienie oleju" o którym wspominacie to nic innego jak zawartość tlenku węgla w oleju, który jak wiadomo :wink: absorbuje dodatki stosowane w olejach. Im go więcej tym gorzej. Dobrze rozumuje?
                                                Fakt jest to jeden z parametrów mierzonych przez ten czujnik, ale oprócz tego czujnik mierzy również poziom oleju ......i dlatego chyba nie bede go wyłączał....niech go wymienią.
                                                POzdro - Pit

Komentarz

• owicz0
                                                  Ambiente
                                                  • 2005
                                                  • 104

zestaw wskaznikow przelicza to na podstawie jakiegos algorytmu bioroc pod uwage poziom,temperature,czas pracy silnika
                                                  wiec ten czujnik nie jest tak madry i jezeli masz ustawione qg1 to mozesz liczyc sie z dziwnymi wskazaniami na wyswietlaczach
                                                  nie pomogl ani razu

Komentarz

Pracuję...